Levens-loop-baan

Leven

Levensloop

Loopbaan

Levens-loop-baan

Hoe geef jij hier invulling aan? Hoe leef jij je leven? Hoe is jouw levensloop? En wat leert jouw leven, jouw levensloop, je over jouw loopbaan? Kindertijd. Schooltijd. Pubertijd. Middelbare schooltijd. Langere pubertijd. Voortgezette middelbare schooltijd of een beginnende beroepsopleiding. Jong volwassen. Beroepsopleiding.  En hoe is je leven ondertussen al die jaren gelopen? Wat heb je beleefd? Wat heb je moeten doorstaan? Wat heb je aan successen geboekt? Wat heb je moeten verliezen? Hoe ben je omgegaan met al die ervaringen?

Het is toch bizar dat velen ongelukkig leven. Ongelukkig blijven leven. Ongelukkig in het werk zitten. Geen invloed hebben of niet gebruiken. Doodongelukkig en toch blijven hangen. Waarom? Ik verwonder mij daar over. Ik kom het vaak tegen in mijn werk. Volwassenen, met volwassen verstand (denk ik dan), die veel, en veel langer blijven hangen in omstandigheden die niet bevallen. Doodongelukkig. Niet tevreden. Vastgelopen. Angst voor verandering remt, blokkeert zelfs. Durf dat patroon te doorbreken. Niet ineens misschien, maar durf maar eens te beginnen met een schets van wat er is. En wat is er dan mooier en specialer dan je te durven verwonderen over je eigen leven. Een beetje lachen om jezelf is gezond. Neem het allemaal niet te serieus. Dat doet het leven zelf wel als er ernstige gebeurtenissen voorbij komen.

Kijk onbevooroordeeld

Zonder oordeel? Dat valt nog niet mee hoor. Ik schrok mij ergens rond mijn negen-en-dertigste een hoedje van mijn levens-loop-baan. Lief, buiten, binnen, bleu, verlegen, heftig, dik en slank, gezond en ziek, energiek en slap, creatief en impulsief, saai en aarzelend, moedig en nerveus … geleerd om te fietsen, geleerd om te zwemmen, schooldiploma’s gehaald, rijbewijs gehaald, verliefdheden beleefd, werkervaringen opgedaan, verhuisd, en nog eens verhuisd, en nog eens verhuisd … twee zoons gekregen (bijzonder bijzonder) … nog meer werkervaring opgedaan … liefde ervaren, frustraties en teleurstellingen … successen … het was er allemaal en meer.

Hoe wonderlijk een leven is; hoe wonderlijk het leven kan zijn

Privé, persoonlijk. In werk en organisatie, professioneel. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe je ook leeft, het maakt niet uit. Of je nu werk hebt of (nog) niet, of je een bedrijf runt of niet, of je leidinggevende bent of niet, in welke rol en functie dan ook, het maakt niet uit. Het is wat het is … tot nu toe …

Jouw levens-loop-baan is uniek! Die van mij namelijk ook! Ha, bingo! Ik wist het. En daarom is het zo grappig. Jij bent uniek. Ik namelijk ook? Zie je het?

Wat heb je bereikt tot nu toe en hoe tevreden ben je? 

Wat heb jij bereikt voor jouw eigen levens-loop-baan? Wat droom je (nog)? Wat heb je bereikt? Waar ben je trots op? Wat wil je (nog) graag realiseren?

Zorg ervoor, als je ook maar enigszins denkt, “daar wil ik wel een schets van”, dat je er aandacht aan besteedt. Dat je er tijd voor maakt. Schakel hulp in als jou dat kan helpen. Maak eens een mooie schets van jouw persoonlijke en professionele levens-loop-baan. En kijk daar eens kritisch naar. Durf dat aan te gaan. Geniet van dat waar je van genieten kunt. Verwonder je over dat waar je verwondering ervaart. Eindeloos. Spijt? Spijt is niet handig. Je kunt het leven immers niet ‘over doen’. Iets leren van je verleden, je levens-loop-baan, dat is wel slim. En als je nog tijd hebt en tijd wilt maken, stop dan liever energie in het realiseren van je dromen. En laat dan maar komen wat er komt!

Schets jouw eigen levens-loop-baan onder inspirerende begeleiding! Een levensloopbaan schetsen met je hele team kan ook!

Pauline

Comments are closed.